top of page

VAD ÄR POSTURAL TRÄNING?

Med Postural träning anses träning för de djupaste inre hållningsmusklerna som är gjorda för att hålla kroppen upprätt i vila och under rörelse. Kroppen är en enhet där alla delar sitter ihop och alla påverkar varandra mer eller mindre, om en kroppsdel hamnar snett så kommer inte längre just den kroppsdelen att fungera som den ska och dessutom kommer det också att påverka andra delar i kroppen, vilket betyder att en liten snedställning på ett ställe ofta leder till en mängd olika problem på andra ställen också. Många har idag problem med bl.a. ryggen, axlarna, knäna, fötterna och höfterna för att man har en obalans i kroppen, där de djupaste hållningsmusklerna (Posturala muskulaturen) inte gör sitt jobb och det leder till att de ytliga rörelsemusklerna i stället måste gå in och kompensera för bristande funktion av dessa. Det är inte alltid så att man har ont fast man har en obalans och då märks det bara på funktionen/rörligheten, man kanske är stel, orörlig och känner att man inte riktigt får ut allt ur kroppen. Det här eftersom om rörelsemusklerna måste kompensera för bristande funktion av hållningsmusklerna kan dom inte heller göra sitt jobb optimalt.

Det här betyder alltså att vanlig träning inte räcker eftersom man då tränar endast de ytliga musklerna (rörelsemuskler) som ofta redan är starka och man kommer inte åt de djupaste hållningsmusklerna, vilket gör att man bara stärker kompensationerna.

DET ÄR DÄRFÖR POSTURAL TRÄNING BEHÖVS

Vi ser på kroppen som en helhet och återställer funktionen genom att aktivera och stärka hållningsmusklerna och återställer funktionen genom att aktivera och stärka hållningsmusklerna och på så sätt hämmar kompensationer och lär musklerna göra sitt riktiga jobb.

bottom of page